Udruga Depaul Hrvatska organizirala je 13. travnja u prostorijama Be-vrta (Vrta beskućnika) raznolik uskršnji program, u radosnom i obiteljskom ozračju, na kojem su se okupili brojni posjetitelji, volonteri, suradnici, djelatnici te vesela skupina Dječjeg vrtića „Zvjezdica mira“. U vrtu su održane kreativne radionice izrade cvjetnih aranžmana i dekoracija pod vodstvom Ele Lukende, a predsjednica Udruge, sestra milosrdnica Veronika Mila Popić, predstavila je djelovanje Be-vrta zajedno s još dva projekta i njihovim daljnjim razvojem. To su projekti po nazivom: (Re)Aktiviraj se u Be-vrtu te glazbeno-edukacijski projekt usmjeren oblikovanju i uvježbavanju pjevačkih zborova, o čemu su detaljnije progovorili ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu, Dragica Fadljević, solist riječke Opere Voljen Grbac i djelatnica Udruge Magdalena Pavlić. Za kraj uskršnjeg programa novonastali zbor ‘Depaul Family Singers’ održao je prigodni koncert u prostoru vrta i tako je, osim što svakodnevno pomaže svojim korisnicima, na jedan dan vrt postao centar uskršnjeg veselja i radosti za sve okupljene.

Na početku programa okupljeni su imali priliku sudjelovati u stvaralačkom procesu izrade cvjetnih aranžmana i dekoracija, a u nastavku su predstavljena dva projekta. Prvi, pod nazivom ‘(Re)Aktiviraj se u Be-vrtu’, potpomognut i sufinanciran od Grada Rijeke s ciljem uključivanja lokalne zajednice, poticanja različitih susreta, suradnje, druženja, konstruktivnog stvaralačkog doprinosa i vraćanjem radnih navika. Uz taj dodatni projekt Be-vrt će postati mjesto kvalitetne resocijalizacije i reintegracije beskućnika u lokalnu zajednicu. Dosadašnji plodovi njihova rada, proizvodi proizašli iz vrta, namijenjeni su za korištenje i distribuciju, a njihovom kupnjom i novčanim donacijama osigurava se samoodrživost Be-vrta, a i potpomažu se korisnici u različitim potrebama.

U suradnji s projektnim partnerom Hrvatske glazbene unije podružnice Rijeka, pokrenut je i glazbeno-edukacijski projekt usmjeren oblikovanju i uvježbavanju pjevačkih zborova. Profesionalni vokalni solisti, Voljen Grbac i Vivien Galletta, podučavaju i pripremaju korisnike Depaulovih usluga za solističke izvedbe te su već održali nekoliko takvih nastupa u Delnicama, Kastvu te u domovima za starije osobe ‘Volosko’ i ‘Kantrida’, u nadi da će se njihov glas čuti i na širim prostorima naše domovine. Drugi je zbor ‘Depaul Family Singers’ čiji su članovi pjevači korisnici i volonteri Depaul Hrvatske, a predvode ih Voljen Grbac i djelatnica Udruge Magdalena Pavlić. Glazbenim projektom želi se uključiti što više korisnika i ponuditi im kvalitetne sadržaje s vrijednostima koje oplemenjuju i izgrađuju čovjeka kao osobu, kako bi mu se omogućio kvalitetniji iskorak iz njegova siromaštva u bolju budućnost.

Za kraj uskršnjeg programa novonastali zbor ‘Depaul Family Singers’ održao je prigodni koncert u prostoru vrta i tako je, osim što svakodnevno pomaže svojim korisnicima, na jedan dan vrt postao centar uskršnjeg veselja i radosti za sve okupljene. A za okupljene je omogućena i okrjepa koju je pripravio tim kuhinje dnevnog centra Kuća utočišta.

Sestra Veronika Popić je zahvalila svima koji podržavaju djelovanje i realizaciju projekata Depaul Hrvatske dodajući kako je glazbeni projekt ‘Depaul Family Singers’ financirala Primorsko-goranska županija, a drugi projektni partner je Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje”.

izvor

Doniraj
Tweet
Share
Share