Imati dom pod zvijezdama, misao je vodilja ovogodišnje adventske humanitarne akcije Depaul Hrvatske. Spomen na zvijezde budi radost, nadu, stremljenja čovjekova dobru i dobroti. Međutim, imati dom samo pod zvijezdama, izvan skloništa, utočišta od zime, nepogoda, opasnosti – s druge strane znači čovjekovu ranjivost, nesigurnost. Opasnost i rubnost. Nekad je doista tjeskobno gledati zvijezde!

Akciju smo nazvali “Moja priča i moj dom”. Zašto? Upravo životne priče osoba kojima su noći tjeskobne pod zvijezdama podijelit ćemo s vama, njihovim i našim prijateljima, tijekom ove akcije. Pokazat ćemo vam i mjesta gdje ih susrećemo, koji su to njihovi “domovi” pod zvijezdama, ondje gdje ih dočekaju prve zrake sunca. Biti beskućnik, razumjet ćemo slušajući ih, nikada i nikako ne može biti čovjekov izbor.

Dio ove akcije bio je događaj “Jedna noć pod zvijezdama u subotu 11. prosinca. Prvi dio večeri bio je nazvan”Mi kuhamo za beskućnike”. Kao što znate, redovitost je Kuće utočišta – topli obrok, obiteljski stol i zajedništvo. Tijekom večeri “pod zvijezdama” redoviti kuharski tim u Kući utočišta zamijenili su gosti koji su kuhali za beskućnike: Doris Vlah, zvijezda mnogih popularnih kulinarskih emisija; Nenad Posavac, virtuoz i vrhunski kulinarski stručnjak (GDCK); i Damjan Miletić, prof., autor brojnih knjiga-kuharica i entuzijast u gastronomiji (GDCK).

Gost večeri bio je i Mile Mrvalj, bivši beskućnik, koji je progovorio o svakodnevnoj, svakonoćnoj realnosti beskućništva. Mile je danas zagovornik beskućnika i svjedok, ujedno osnivač i voditelj udruge za pomoć beskućnicima nazvane “Fajter”.

Događaj “Jedna noć pod zvijezdama” zaključen je obilaskom grada u timovima i “spavanjem vani”. Ove godine pridružili su nam se članovi Društva Crvenog križa PGŽ, mladi iz Centra za mlade Riječke nadbiskupije “Bl. Miroslav Bulešić”, franjevački novaci, Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i volonteri Depaul Hrvatske. Bila je to noć izazova u koju smo uli prvenstveno tražeći one koji su naši, na ulicama grada. Noseći im riječ i djelo podrške. Ali i činom koji izražava našu solidarnost i nastojanje da se beskućništvo iskorijeni. To je vizija Depaul Hrvatske.

Doniraj
Tweet
Share
Share