“Kruh sv. Vinka” naziv je novog programa Kuće utočišta u Rijeci, odnosno palete prehrambenih proizvoda nastalih preradom kruha – u programu društvenog poduzetništa Depaul Hrvatske.

Prema riječima voditeljice Kuće utočišta i predsjednice Udruge Depaul Hrvatska, s. Veronike Mile Popić, cilj ove manufakture jest radna aktivacija korisnika ove karitativne ustanove, beskućnika i dugotrajno nezaposlenih osobe koje su se uslijed različitih životnih okolnosti našle na margini društva.

Nije slučajno da se središtu projekta našao prehrambeni proizvod koji uključuje kruh, poručuje s. Veronika dodajući da je sveti Vinko beskućnicima i siromasima davao kruh i juhu. Osim toga, kruh nam simbolizira dobrotu, ljubav, gostoprimstvo, blagoslov, a osobito nama kršćanima onaj Kruh koji je Tijelo Isusovo – daje čovjeku život materijalni i duhovni.

Proizvod kockica prepečenog kruha (kruton) koji uključuje program “Kruh sv. Vinka” osmislila je Ivana Šain, zaposlenica Depaul Hrvatske, po struci sanitarni inženjer i prehrambeni tehnolog. “Budući da zaprimamo veće količine kruha, koristimo ih i u proizvodnji hrskavih aromatiziranih krutona raznih okusa. Radimo ih s maslinovim uljem i obogaćeni su začinima.” Šain dodaje kako je naglasak u proizvodnji stavljen na kvalitetu, a ne količinu te da je proizvod rezultat rada korisnika i volontera pod Ivaninim stručnim nadzorom.

Sa željom da se čovjeku u potrebi pomogne cjelovito, drugi dio programa društvenog poduzetništva Depaul Hrvatske je program “Ruke koje se daju” kojemu je također cilj radno aktivirati korisnike. “Ljubite Boga, ali neka to bude u znoju lica i radom ruku” – rekao je sv. Vinko Paulski. To je ono što činimo u Kući utočišta, Depaul Hrvatskoj. Želimo potaknuti korisnike na jačanje radnih navika koje su oslabjele slijedom njihovih različitih životnih okolnosti te tim projektom oni, zajedno s nama, pomažu djelovanju Kuće utočišta.”, poručuje s. Veronika. Pojašnjava kako je riječ o manje zahtjevnim poslovima poput uređenja vrta, slaganju drva, košnje, čišćenja i slično. Poslovi su to koji im pomažu na njihovom putu resocijalizacije i povratka na tržište rada. Na tom putu – pružanjem usluga – stoje na raspolaganju građanima Rijeke i okolice kojima će otići na poziv i pružiti neku od navedenih usluga.

(Izvor: https://ri-nadbiskupija.com/kruh-sv-vinka/)

Doniraj
Tweet
Share
Share