Inicijativa „Jedna noć pod zvijezdama 2“ održala se 5. prosinca 2020. kao središnji događaj adventske humanitarne akcije Depaul Hrvatske „Beskućnik na jednu noć“. Ova inicijativa usmjerena je na podizanje svijesti o problemu apsolutnog beskućništva, uvjeta u kojima ljudi nemaju „krov na glavom“, tzv. fizički zaklon, već spavaju na otvorenom, u vozilima, na ulicama, u parkovima, napuštenim zgradama i drugim sličnim mjestima koja nisu namijenjena za ljudsko stanovanje. Cilj navedenog događaja koji je prvi puta u Hrvatskoj održan u Rijeci  prošle godine je senzibilizacija javnosti, iskazivanje podrške, upoznavanje i pokušaj razumijevanja problema beskućništva te pružanje djelotvorne pomoći u resocijalizaciji uličnih beskućnika.

U ograničenim uvjetima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, ovogodišnje spavanje na otvorenom organizirano je u dvorištu dnevnog centra za beskućnike Kući utočišta, gdje je spavalo šest volontera i zainteresiranih prijavljenih građana. U programu događaja koji je započeo u subotu 5. prosinca u 17 sati sudjelovala su i dva humanitarca, tv-voditelj Larry Ambrozich i predsjednik Udruge Riječko srce Dalibor Horvat, pripremajući ukusan ručak, gulaš i njoke. Šezdeset pipremljenih porcija podijeljeno je sutradan korisnicima Kuće utočišta za nedjeljni ručak. Nakon druženja uz kuhanje za korisnike, program je nastavljen predstavljanjem djelatnosti Depaul Hrvatske, upoznavanjem s Kućom utočišta i svjedočanstvima rada i volontiranja s beskućnicima. Sudionici, spavači, zatim su podijelili i svoje osobne priče zašto su se odlučili prenoćiti jednu noć pod zvijezdama. Osobito je dojmljivo svjedočanstvo jednog od sudionika koji je prije dvanaest godina sa svoje troje djece bio na korak k beskućništvu. Svjestan da se beskućništvo može dogoditi svakome, odlučio je noćenjem pokazati da nitko, ni u kojoj situaciji ne smije biti sam.

Poštujući sve epidemiološke mjere, uz olujno jugo i kišne oblake sudionici su u dvorište Kuće utočišta pošli na spavanje u 22 sata. Zajedničko buđenje započelo je u nedjelju u 6 sati ujutro, a sudionike je s doručkom u Kući utočišta dočekala volonterka Biserka Selimović koja je proglašena volonterkom godine u Republici Hrvatskoj.

Teška, hladna i neprospavana noć, osjećaj nesigurnosti, nove spoznaje i mnoga pitanja, osjećaj zahvalnosti, nada u bolje sutra, želja za djelotvornom pomoći samo su dio dojmova koje su sudionici izrekli idućeg jutra. Djelić svakodnevnice uličnih beskućnika proživljen je i ove godine tijekom događaja  „Jedna noć pod zvijezdama 2“, iskustvo podijeljeno s drugima s nadom da će svijest javnosti o problemu beskućništva bar malo nakon ovog događaja biti drugačija i da će se izniknuti djelotvorni načini pomoći u složenom procesu beskućništva i ostvarenju poslanja Depaul Hrvatske: beskućnika zbrinuti.

Doniraj
Tweet
Share
Share