Hodeći putem života, zajedno s Gospodinom, svatko se od nas mijenja. Biti otvoren takvim promjenama, prilika je da rastemo u vjeri i u odnosima koje stvaramo jedni s drugima. S time na umu, 28. kolovoza 2021. zaputili smo se putevima čovjeka koji je dao život ljubeći druge a to je bl. Miroslav Bulešić.  Išli smo zajedno – korisnici, djelatnici i volonteri – i putem učili više o životu našeg blaženika.

Prva je postaja bila Lanišće, mjesto na kojem je bl. Bulešić završio svoj zemaljski hod. „Moja je osveta – oprost!“ Slušajući svjedočanstvo Marije Žmak o tim posljednjim trenucima na krvavoj krizmi, rekonstruirajući događaje na mjestima gdje su se oni događali, razmišljali smo koliko je puta nama teško oprostiti neku sitnicu i koliko nam znači taj dar da slobodno živimo vjeru koju ispovijedamo. Iz Lanišća smo krenuli u Svetvinčenat, blaženikovu rodnu župu, te u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, gdje se nalazi blaženikovo tijelo, slavili euharistiju. „Donesi mu moju košulju,“ čuli smo riječi Miroslava Bulešića koji siromahu daje jednu od svoje dvije košulje, stavljajući sutrašnje brige Bogu u ruke. Dijelimo li i mi bratu od srca, a ne od suviška? Zahvalni na duhovnoj okrjepi i srdačnom dočeku od strane župnika Darka Zgrablića, uputili smo se u Pazin. U Pazinskom kolegiju dočekao nas je njegov ravnatelj svećenik Maksimilijan Ferlin koji nam je ispričao povijest njegova nastanka i osoba koje su u njemu djelovali, uključujući i Miroslava Bulešića koji je ondje bio nastavnik i odgojitelj. Objedovali smo te slobodno vrijeme iskoristili za razgledavanje gradića i međusobno upoznavanje. Možda i nesvjesni kako vrijeme brzo prolazi, došli smo i do naše zadnje stanice pred povratak – gradić Motovun. Sunčani dan i lijepi krajolik iskoristili smo za slikanje, ali priči i smijehu nije bilo kraja cijelim putem.

Doista, vrijeme smo darovali jedni drugima i mijenjali se, što i jest cilj hodočašća. Završetkom našeg druženja, svatko je na dar dobio mir u srcu te ispunjenost kojom može dalje graditi dane. A mi, Depaul Hrvatska, idemo dalje s Gospodinom prema svakome čovjeku kako bi taj mir podijelili s njim.

Dora Škarica

Doniraj
Tweet
Share
Share