Osam sudionika projekta Be-vrt financiranog iz Europskog socijalnog fonda uputilo se na dvodnevno studijsko putovanje od 24. do 25. veljače 2022. tijekom kojeg su posjetili Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama Regoč iz Slavonskog Broda, društveno poduzeće Hedona d.o.o. iz Križevaca te Socijalno-uslužnu zadrugu Martinov plašt iz Zagreba.

U Slavonskom Brodu toplu dobrodošlicu priredili su im članovi Udruge Regoč, na čelu s predsjednicom Mirjanom Jakovčev te njihovim stručnim suradnikom dipl. ing. agr. Vehidom Ibrakovićem koji je odrzao stručnu edukaciju na teme dobrobiti i terapije bilja uzgojenog u formi aromatične spirale te metoda izrade iste, kao i praktičnih savjeta o metodama prerade ljekovitog bilja na pokaznim primjerima destilacije i sušenja. Dio terenske nastave odvijao se i u plasteniku gdje su sudionici imali priliku steći uvid u praktične metode uzgoja rasadnog i začinskog bilja. Također, posjetili su i obišli prostorije udruge gdje su sudionici dobili priliku pobliže se upoznati s djelatnostima udruge i njezinim vrijednim korisnicima koji u svoju rehabilitacijsko-radnu terapiju uključuju mnoge kreativne procese izrade proizvoda estetsko – funkcionalne vrijednosti.

Dana 25. veljače u nastavku studijskog putovanja – terenske nastave posjetili smo i jedan od najuspješnijih primjera pozitivne prakse po pitanju inkluzije pripadnika ugroženih socijalnih skupina na tržište rada – društveno poduzeće i integrativnu radionicu – Križevačku Hedonu d.o.o. gdje nam je direktorica Alemka Lončar održala predavanje o povijesti nastanka društvenog poduzeća Hedona d.o.o. čiji je osnivač Udruga osoba s invaliditetom Križevci te nas provela kroz proizvodni pogon čokolaterije predstavivši nam i lokalno omiljeni Choco bar.

Finalna etapa studijskog putovanja – terenske nastave bila je posjeta Socijalno-uslužnoj zadruzi Martinov plašt koja djeluje u Zagrebu. Na samoj lokaciji zadruge imali smo prilike saznati više o njezinoj povijesti nastanka, cilju djelovanja kao i sukusu djelatnosti koje nam je ukratko približio njezin predstavnik Veselko Musa. Nakon toga slijedila je stručna edukacija na temu organskog uzgoja povrća koja se sastojala od dva modula; uvoda u ekološku poljoprivredu (uzrocima pojave, svrsi, planskoj izradi, obradi tla, metodama uzgoja, ishrani i gnojidbi povrća, potrebi za očuvanjem starih sjemenskih sorti) te praktičnih primjera (planiranja plodoreda, korovu kao indikatoru staništa, zaštiti bilja, razlikovanju sorti od hibridnih sorti, izradi komposta i sl.)

Doniraj
Tweet
Share
Share