Četrdesetogodišnji Matej došao je kod nas iz drugoga grada. Odmah po dolasku uključio se djelatno u redovitost života naše Kuće: u radove na vrtu, sitne i krupne popravke. Otvoren, rado je započinjao razgovore o raznim temama. Tražio pomoć i usmjerenje u sitnim ili krupnijim stvarima. Ubrzo, podijelio je s nama svoje životno svjedočanstvo:

“Živio sam u obitelji s majkom, dva brata, sestrom i ocem koji je bio alkoholičar. Prvi susret s ulicom doživio sam u dobi od 11 godina kada bi nas otac pod utjecajem alkohola istjerao iz kuće, na ulicu. Tada sam se naučio snalaziti i preživljavati vani. Bio sam gladan i primoran krasti hranu. Svjestan sam da danas prevladava mišljenje da je beskućništvo izbor. Ali, u razgovoru s vama, s djelatnicima u Kući utočišta, spoznao sam da nisam kriv za djetinjstvo koje sam imao, ja to nisam birao. Kriv sam za vlastite loše izbore poslije u životu, ali za to što sam završio na ulici u ranoj dobi nisam kriv. Razdoblje osnovne škole proveo sam živeći u strahu od oca alkoholičara. Želio sam upisati srednju školu, a otac mi je branio. Sam sam otišao u Centar za socijalnu skrb i oni su se pobrinuli za mene: Upisao sam srednju školu za konobara. Teško sam se nosio sa odrastanjem u navedenim uvjetima i zato sam počeo piti alkohol. Trenutno, na ulici, najteže mi je to što svako jutro kad se probudim prvo na što pomislim je alkohol. Svaki dan je borba, preživljavanje – život na ulici je poseban svijet. Težak svijet. Izlaz iz ove situacije, svoju budućnost vidim u prestanku pijenja, u suočavanju s alkoholizmom. Kada bih se uspio riješiti svoje ovisnosti, mogao bih polako početi slagati svoj život.”

Depaul Hrvatska provodi program “Ozdravljeni za slobodu”, koji je usmjeren sustavnom radu s ovisnicima o alkoholu. Ovaj program uključuje rehabilitaciju osobe na različitim područjima, uz ona temeljna: zdravstvenu skrb, radnu rehabilitaciju,  uključivanje u grupe podrške, individualno praćenje. Matej je jedan od onih osoba koji su odmah po svom dolasku započeli postupno izgrađivati korake prema boljoj budućnost aktivnim uključivanjem u ovaj program.

Doniraj
Tweet
Share
Share