Četrdesetogodišnji Toma ima epilepsiju i zbog toga ne može pronaći stalan posao. Mjesečni prihodi iznose mu oko 370 HRK i bez obzira što ima smještaj – kojeg je naslijedio od svoje bake – živi u vrlo zahtjevnim okolnostima. “Rupe” u pravnim strukturama učinile su da Toma trenutno nema pravo na redovitu socijalnu pomoć što je rezultiralo trajnim rizikom beskućništva. Teško je snaći se u sustavu: Tomi trenutno nedostaje nekoliko ključnih dokumenata, što dodatno otežava mogućnost promjene. Da bi preživio, svaki dan hoda ulicama noću ili u ranojutarnjim satima i skuplja prazne plastične boce. Naš je redoviti korisnik i tijekom dana dolazi u naš dnevni centar na obroke.

Jednog dana potražio je pomoć u rješavanju svoje situacije. Preko usluge savjetovanja i pravne pomoći, koje pružamo u Kući utočišta, Toma sada bolje razumije svoju situaciju i radimo s njim kako bismo pronašli načine ubrzavanja ostvarivanja socijalnih prava. Počeo je provoditi više vremena u dnevnom centru: koristiti čitaonicu, informatičku učionicu i socijalizirati se s drugim korisnicima, otvorenije govoreći o svojoj situaciji i izgrađujući odnose s drugima. Podržavamo ga u procesu traženja posla te se nadamo kako će uspjeti pronaći posao prilagođen njegovim potrebama. 

Povećanje radne zapošljivosti, individualno praćenje i uključivanje korisnika u djelatnosti Depaul Hrvatske već sada donose dobre rezultate. Nadamo se kako će ih uskoro donijeti i za Tomu.

Doniraj
Tweet
Share
Share