Robert je već godinama redoviti korisnik naših usluga. Nikada ne koristi pravo ime i rijetko govori o privatnome životu. Dolazi iz Slavonije. Ondje je živio u obiteljskoj kući sa suprugom i djecom, ali rastao se od supruge i morao je odseliti. Došao je u Rijeku u potrazi za poslom, ali pritom nije primijetio da mu je istekla osobna iskaznica. U međuvremenu, njegova bivša supruga odjavila ga je s njegove nekadašnje adrese. Odjednom je Robert postao čovjek bez adrese – a ona je nužna za dobivanje osobne iskaznice. Bez valjanih dokumenata nije mogao ni iznajmiti sobu koja bi mu omogućila dobivanje adrese. Bio je to izravan put na ulicu. Počeo je živjeti u napuštenoj kući blizu centra grada – izuzetno ruševnoj i rizičnoj za stanovanje – i postupno postao ovisnik o alkoholu.

Kad je dnevni centar Kuća utočišta otvorio dnevni boravak, uspjeli smo ga uvjeriti da popodneva provodi ondje, a ne lutajući ulicama. On sada boravi s nama duže tijekom dana, čitajući i uključujući se u aktivnosti. Primijetili smo da je reducirao unos alkohola i poboljšao komunikacijske vještine: razgovara s drugim korisnicima i djelatnicima o različitim temama i uopće očituje bolju socijalizaciju.

Međutim, nemogućnost dobivanja osobne iskaznice kočilo je put prema bilo kakvom smještaju i povlačenju s margina društva. Unatoč tomu, on je činio spore, ali postojane korake prema reintegraciji i umanjivanju.

Strpljenje i ne odustajanje od osoba odlike su Depaula. Nakon desetak godina, pomogli smo mu doći do osobne iskaznice! Novi koraci – nova prilika.

Doniraj
Tweet
Share
Share